Chuť, ne vůně tučných jídel vábí jedlíky
Richard Mattes, profesor výživy a potravin na Purdue University, zjistil, že ochutnávání potravin (jednalo se konkrétně o smetanový sýr a sušenky), bez možnosti cítit jejich vůni (účastníci studie měli ucpaný nos), způsobovalo okamžité zvýšení hladiny krevních tuků. Pokud si účastníci studie mohli přivonět, ale nedostali ochutnat, k žádnému zvýšení nedocházelo.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Zdá se tedy, že organismus nereaguje na vůni, ale na chuť tučných jídel. K podobným výsledkům se dospělo i při pokusech na zvířatech (myši a krysy), která také dávala přednost tučným potravinám. Tato fyziologická reakce na tučnou chuť může pomoci vysvětlit další záhadu: Proč netučná jídla většině lidí nechutnají tak dobře? A možná, že by stálo rozlišit obvyklou škálu chutí (sladké, slané, kyselé, hořké) ještě o „mňami“, tedy tučné.
Počet přečtení: 3444
Datum: 10. 2. 2006