Co jsou to transmastné kyseliny a jaký je jejich význam ve výživě?
Pokud jsou oba atomy vodíku na stejné straně zmíněné dvojné vazby, potom se jedná o cis konfiguraci. Pokud je každý z atomů vodíku na jiné straně dvojné vazby, tak se jedná o transkonfiguraci.V rostlinných potravinách jsou většinou cis mastné kyseliny. V mléku a v mléčných výrobcích je kromě toho nezanedbatelný podíl transmastných kyselin, v másle představují 2-9% .
Hydrogenací rostlinných olejů vznikají ztužené rostlinné tuky, často nazývané rostlinné máslo, apod. Jejich typickým představitelem na našem trhu je třeba Hera nebo Rama, atd. Tyto ztužené tuky se u nás a zvláště v zahraničí nazývají margaríny. V krajních případech se mohou až z 50% skládat z transmastných kyselin, běžně však neobsahují více než 10-30 % transmastných kyselin, resp. transtuků.
Tyto transmastné kyseliny přispívají také ke zvyšování hladiny cholesterolu v naší krvi, jejich škodlivý účinek však není tak silný, jako je škodlivý účinek saturovaných tuků. Z uvedených důvodů jsou rostlinné oleje vhodnější než ztužené rostlinné tuky.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu