Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Co jsou to transmastné kyseliny a jaký je jejich význam ve výživě?

Jestliže mastné kyseliny obsahují alespoň jednu dvojnou vazbu, potom jsou to nenasycené mastné kyseliny (tuky). Zmíněná dvojná vazba spojuje dva atomy uhlíku a ke každému z těchto atomů je připojen ještě jeden atom vodíku.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Poradna výživy

Pokud jsou oba atomy vodíku na stejné straně zmíněné dvojné vazby, potom se jedná o cis konfiguraci. Pokud je každý z atomů vodíku na jiné straně dvojné vazby, tak se jedná o transkonfiguraci.V rostlinných potravinách jsou většinou cis mastné kyseliny. V mléku a v mléčných výrobcích je kromě toho nezanedbatelný podíl transmastných kyselin, v másle představují 2-9% .

Hydrogenací rostlinných olejů vznikají ztužené rostlinné tuky, často nazývané rostlinné máslo, apod. Jejich typickým představitelem na našem trhu je třeba Hera nebo Rama, atd. Tyto ztužené tuky se u nás a zvláště v zahraničí nazývají margaríny. V krajních případech se mohou až z 50% skládat z transmastných kyselin, běžně však neobsahují více než 10-30 % transmastných kyselin, resp. transtuků.

Tyto transmastné kyseliny přispívají také ke zvyšování hladiny cholesterolu v naší krvi, jejich škodlivý účinek však není tak silný, jako je škodlivý účinek saturovaných tuků. Z uvedených důvodů jsou rostlinné oleje vhodnější než ztužené rostlinné tuky.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 4868
Datum: 9. 9. 2009

Mohlo by vás zajímat

Transmastné kyseliny