Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Co s sebou nese nadměrná konzumace tuků?

Nadbytek tuků představuje ze všech makroživin největší zátěž pro organismus. Tělo se nedokáže do nekonečna s tímto zatížením vyrovnávat - výsledkem je nemoc.
|
Typ článku: Rady lékaře

Po konzumaci jídla obsahujícího velké množství tuku se krevní buňky na sebe začnou lepit - do shluků, které ucpávají krevní cévy. Výsledkem je snížené zásobení tkání a orgánů živinami a kyslíkem. Nerozdělitelné shluky vytvářejí i krevní destičky. Výsledkem je blokáda malých cévek - a jejich křeče.

Obě blokády a křeče mohou způsobit: Bolest na hrudníku nebo infarkt, snížení schopnosti chůze, mrtvici nebo přechodnou mozkovou příhodu, únavu, sníženou vytrvalost a horší pracovní výkonnost, zhoršení až ztrátu sluchu, zvonění v uších, ztráty rovnováhy, snížení funkce plic, náhlé úmrtí.

Zvyšuje se odpor proti proudění krve, což má za následek zvýšení krevního tlaku. Proti tomu pomáhá snížení množství nasyceného tuku a zvýšení množství polynenasyceného tuku. Brzy potom, co člověk přejde na stravu, která buduje zdraví, se přestávají vytvářet shluky a zlepšuje se proudění krve - to přináší úlevu lidem, u kterých ještě nedošlo k nevratným změnám.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 4155
Datum: 5. 12. 2011