Cukry jsou dobrým zdrojem okamžité energie. Proč bych se jim měla vyhýbat?
Krátce nato začne organismus vylučovat ze slinivky břišní inzulin, který je potřebný k tomu, aby glukóza mohla vstoupit do buněk a být zužitkována. To vede k následnému poklesu glukózy v krvi. V nepřítomnosti tlumícího efektu vlákniny může inzulin často způsobit až příliš velký pokles hladiny glukózy v krvi a vyvolat tak symptomy hypoglykémie – snížené koncentrace glukózy v krvi. Projevuje se to pocity slabosti, hladu a únavy. Člověk obvykle reaguje tak, že rychle sní další sladkost. Pak ale dostane chuť na další a mlsání tak pokračuje třeba celý den.
Zkuste místo sladkostí nebo sladké limonády sníst banán nebo hrst rozinek. Vláknina v těchto potravinách zpomalí vstřebávání cukrů do krve. To stabilizuje hladinu glukózy v krvi, která pak nebude tolik stoupat a klesat do extrémních hodnot, a budete mít víc energie po delší dobu.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.