Jaké jsou důsledky spotřeby jednoduchých cukrů?
Jednoduché cukry napomáhají k množení bakterií streptokoků, o kterých se předpokládá, že způsobují zubní kaz. Výsledkem vysokého obsahu kalorií v nechráněných jednoduchých cukrech (4 kalorie na gram) může být obezita.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Spotřeba jednoduchých cukrů vede u některých lidí ke zvýšení hladiny krevních tuků (triglyceridů). Alkohol, kofein, rafinované cereálie a obiloviny, polynenasycené a nasycené tuky také zvyšují hladinu triglyceridů. Vysoká hladina triglyceridů může zhoršit stav při cukrovce, hypoglykémii, při srdečních onemocněních a problémech spojovaných se špatným krevním oběhem.
Komplexní uhlohydráty, které se nacházejí ve škrobovinách a v zelenině, vykazují tendenci snižovat triglyceridy. Hladina cholesterolu a krevní tlak se mírně zvyšují, když nahradíme komplexní uhlohydráty jednoduchými cukry.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 2962
Datum: 23. 1. 2012