Způsobují jednoduché cukry větší vzestup hladiny krevního cukru než komplexní sacharidy?
Až do nedávné doby se předpokládalo, že jednoduché cukry se vstřebávají rychleji a způsobují větší vzestup hladiny krevního cukru než komplexní sacharidy - studie však ukázaly, že tomu tak vždy není.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Rady lékaře
Některé komplexní sacharidy jsou ve skutečnosti vstřebávány rychleji než některé jednoduché cukry. Různé druhy komplexních sacharidů přinášejí různou reakci hladiny krevního cukru. Např. brambory se vstřebávají rychleji a vzestup hladiny krevního cukru je o něco vyšší než při konzumaci rýže či kukuřice.
Tyto poznatky z nedávné doby mohou prospět lidem, kteří jsou velmi citliví na kolísání hladiny krevního cukru: diabetikům a těm, kteří strádají hypoglykémií či zvýšenou hladinou triglyceridů.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 3391
Datum: 13. 1. 2012