Dá se odvyknout chuti na slané?
Chuť na slané je naučená a chuťové buňky se rychle přizpůsobí, když svůj příjem sodíku snížíme. Když lidé přecházejí na stravu založenou na škrobech bez přídavku soli, často se stává, že jim schází více než cokoliv jiného právě slaná chuť.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Existuje řada bylinek a koření, které jsou osvědčené při ochucování - aniž by bylo nutno sáhnout po slánce. Můžete zpočátku trochu experimentovat a přidávat do pokrmů více koření, než je obvyklé. Mezi nejaromatičtější bylinky a koření patří: bazalka, kmín, kopr, majoránka, dobromysl (oregano), česnekový prášek, paprika, šalvěj, estragon, tymián, cibulový prášek, chili (bez soli).
Dobrou kombinaci těchto bylinek a koření vytvářejí: bazalka s paprikou; dobromysl, šalvěj a tymián; bazalka, kopr, kmín a estragon; bazalka, majoránka a dobromysl. Citrónová šťáva a vinný ocet dodávají rostlinným pokrmům rovněž lahodnou chuť.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 3618
Datum: 11. 5. 2012