Debata o nízkotučných dietách s vysokým obsahem uhlohydrátů pokračuje
Dr. William Connor a Sonja Connor z Oregon Health Science University v Portlandu souhlasí s doporučeními snížit množství nasycených tuků (z masa, mléčných výrobků a částečně ztužených tuků) a jejich nahrazením uhlohydráty z obilovin, zeleniny, luštěnin a ovoce.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Nesouhlasí však s názorem, že stačí nahradit jeden druh tuků, jmenovitě nasycené tuky, jiným druhem tuků, tedy polynenasycenými (běžné rostlinné oleje) a mononenasycenými tuky (řepkový či olivový olej).
„Tato strategie nebere v úvahu nevýhody vysoké konzumace tuků,“ uvádějí. Mezi tyto nevýhody patří například stoupání hladiny krevních tuků po jídle, které přispívá k ateroskleróze a je přímo úměrné množství zkonzumovaných tuků. Podle Connorových „jsou výhody, které přináší nízkotučná strava v prevenci rakoviny a při kontrole hypertenze ztraceny, když jsou nasycené tuky pouze nahrazeny jinými tuky, spíše než rostlinnými potravinami.“
The New England Journal of Medicine (1997;337(8):562-569)
Počet přečtení: 3813
Datum: 20. 5. 2007