Diety s omezením uhlohydrátů zatěžují ledviny a oslabují kosti
Diety, které obsahují hodně potravin s vysokým obsahem bílkovin a omezují uhlohydráty (sacharidy) mohou zvyšovat riziko tvorby ledvinových kamenů a schopnost těla vstřebávat vápník, a to již po šesti týdnech trvání dietní kúry.
Rubrika: Další nemoci
| Typ článku: Studie
Podle výsledků studie, která zahrnovala deset zdravých dospělých lidí ve věku od 21 do 52 let, přinášejí takové diety sice krátkodobé zhubnutí (průměrná ztráta na váze činila něco přes čtyři kilogramy), ale současně se vytvářejí v těle látky zvané ketony a zvyšuje se kyselost krve.
Živočišné bílkoviny zvyšují vylučován oxalátů, které se skládají s vápníkem a dalšími složkami a vytvářejí usazeniny, běžně známé pod názvem ledvinové kameny. Vedoucí studie, dr. Shalini T. Reddy z University of Chicago, uvedl, že kromě toho dochází k narušení vápníkové bilance a tak i ke zvýšení rizika řídnutí kostí.
American Journal of Kidney Diseases 2002;40:265-274
Počet přečtení: 4449
Datum: 14. 12. 2007