Dobrá zpráva pro milovníky citrusů
Konzumace citrusových plodů je dávána do spojitosti se sníženým rizikem mozkové mrtvice. Klíčem k řešení je fytonutrient obsažený v citrusových plodech, zvaný hesperidin, který, jak se zdá, zvyšuje průtok krve tělem včetně mozku.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Pokud pacienta připojíme k přístroji a podáme mu roztok obsahující takové množství hesperidinu, jaké obsahují dvě sklenice pomerančového džusu, krevní tlak se sníží a celkový průtok krve se zvýší. Pokud pacient vypije pomerančovou šťávu namísto roztoku hesperidinu, průtok krve se ještě zlepší. Jinými slovy, účinek pomerančů, snižující riziko mrtvice, přesáhne i účinek, který by měl hesperidin.
Počet přečtení: 802
Datum: 13. 4. 2021