Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Doporučujete užívání sójové omáčky a draselných solí?

Existuje řada komerčních výrobků, jež mají dodávat slanou chuť pokrmům, které jíte. Zmíním je zde v pořadí podle klesajícího obsahu sodíku. Mořská sůl obsahuje stejné množství sodíku jako kamenná sůl a ve srovnání s běžnou kuchyňskou solí není její zdravotní přínos příliš velký. Sójové omáčky Tamari a Shoyu obsahují přibližně 500 mg sodíku na jednu polévkovou lžíci.
|
Typ článku: Poradna výživy

Náhražky soli jsou vyráběny z chloridu draselného (KCl) namísto chloridu sodného (NaCl). Lehká sůl je směsí KCl a NaCl. Neúmyslná konzumace velkého množství náhražky soli v podobě chloridu draselného může v krátkém čase mít za následek nebezpečné stoupnutí hladiny draslíku v krvi, což může vyvolat srdeční arytmie a smrt. Koncentrované náhražky soli mohou také dráždit výstelky žaludku a střev.

Draselné soli nejsou normální součástí jídelníčku a účinky jejich dlouhodobého užívání nejsou dosud známy. Nemůžeme je tedy z tohoto důvodu doporučit. Používání náhražky soli je chybným přístupem k reformě stravy. Měli bychom se naučit vychutnávat potravu s jejími přirozenými chutěmi i vůněmi.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3914
Datum: 16. 5. 2012