Ekologicky pěstované potraviny snižují pesticidy v těle
Studie, jejíž výsledky byly publikované v časopise Environmental Research, testovala složení moči členů čtyř různých amerických rodin v Oaklandu, Minneapolisu, Atlantě a Baltimoru poté, co po dobu šesti dnů konzumovali typickou stravu složenou z potravin z konvenčního zemědělství a poté šest dní kontrolovanou dietu složenou pouze z biopotravin.
Vědci zjistili, že přechod na stravu složenou z biopotravin významně snížil hladinu syntetických pesticidů u všech účastníků – v průměru o 60 procent – po méně než jednom týdnu. Nejrazantněji se snížilo množství organofosfátů, třídy neurotoxických pesticidů spojených s poškozením mozku u dětí: studie zjistila 95% pokles hladin malathionu a téměř dvoutřetinové snížení hladiny chlorpyrifosu. Některé ze zjištěných pesticidů jsou spojeny se zvýšeným rizikem autismu, rakoviny, autoimunitních poruch, neplodnosti, narušení hormonů a Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.
Počet přečtení: 414
Datum: 30. 11. 2022