Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Evropská unie omezila množství barviv používaných na ryby a drůbež

Evropská unie vydala nařízení, podle kterého musí být množství chemikálií, které se používají na to, aby maso lososa, vaječné žloutky či drůbeží maso získaly jasnou načervenalou (či oranžovou) barvu. Bylo totiž zjištěno, že tato aditiva mohou způsobovat problémy se zrakem.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Rady lékaře

Látka zvaná canthaxantin, která se užívá, totiž způsobuje akumulaci pigmentu v sítnici, uvedl komisař EU David Byrne. „Tato aditiva se užívají pouze z důvodu dodání barvy potravinářským výrobkům,“ uvedl dále. „Snížení jejich množství nikterak nenaruší chuť ani kvalitu potravin.“

Canthaxantin nepovoluje užívat americká organizace pro kontrolu kvality potravin a léčiv FDA.

Počet přečtení: 3237
Datum: 10. 7. 2007