Evropská unie omezila množství barviv používaných na ryby a drůbež
Evropská unie vydala nařízení, podle kterého musí být množství chemikálií, které se používají na to, aby maso lososa, vaječné žloutky či drůbeží maso získaly jasnou načervenalou (či oranžovou) barvu. Bylo totiž zjištěno, že tato aditiva mohou způsobovat problémy se zrakem.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Rady lékaře
Látka zvaná canthaxantin, která se užívá, totiž způsobuje akumulaci pigmentu v sítnici, uvedl komisař EU David Byrne. „Tato aditiva se užívají pouze z důvodu dodání barvy potravinářským výrobkům,“ uvedl dále. „Snížení jejich množství nikterak nenaruší chuť ani kvalitu potravin.“
Canthaxantin nepovoluje užívat americká organizace pro kontrolu kvality potravin a léčiv FDA.
Počet přečtení: 3237
Datum: 10. 7. 2007