Expresní pizza s ricottou a karamelizovanou cibulí
2 tortilly, 1 hrnek nakrájených žampionů, 2 rajčata, na plátky, 2 cibule, na plátky, hrstka oliv, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička cukru, 1 lžička balzamikového octa, pár kapek olivového oleje
Tofu riccota: 1 balení tofu natural, 2 lžičky citrónové šťávy, 2 lžičky olivového oleje, špetka soli a černého pepře, 1 stroužek česneku, ¼ hrnku lahůdkového droždí, hrstka čerstvé bazalky
Nejdříve se dáme do karamelizovaných cibulí: Plátky cibule dáme smažit na nízkém ohni až zhnědnou a vypustí šťávu, tak 20 minut. Po 10 minutách přidáme cukr a balzamikový olej. Pokud by se připalovaly, přidáme olivový olej. Předehřejeme troubu na 200 oC a plech pokryjeme papírem na pečení. Riccotu vytvoříme tak, že prsty rozdrobíme tofu a vmícháme zbylé ingredience.
Tortilly zlehka omastíme olejem a pomažeme z jedné strany protlakem. Navrstvíme na ně tofu riccotu, rajčata, žampiony a karamelizovanou cibuli. Dáme na 15 minut zapéct.
Z kuchařky Martiny Čermákové Veg mňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo nakladatelství PLOT v roce 2011.