Tofu pizza nekynutá se špenátem
Z uvedených surovin rukama vypracujeme těsto. Při další úpravě toto těsto není nutné podsypávat moukou, protože obsahuje olej a nelepí se. Těsto podle návodu rozdělíme na 2 poloviny. Rozválíme je do tvaru kruhu na tenčí plát, vykrojíme z něj kruh podle plechu a těsto na něj uložíme (pravděpodobně nám zbude těsto z krajů). Propícháme vidličkou a předpečeme (asi 8–12 minut) tak, aby bylo víc upečené než syrové.
cibule větší 1 ks, olej 1 pl, špenátový protlak mražený 1 ks (400g), zeleninový bujón kostky, česnek 3 stroužky, strouhanka podle potřeby
Cibuli udusíme na oleji a přidáme mražený špenát bez podlití vodou. Po krátkém podušení ochutíme würzlem a česnekem. V případě, že je po podušení špenát vodnatý, můžeme jej zahustit asi 2 PL strouhanky.
rajčatový protlak 1 malá konzerva, provensálské koření na posypání, česnek 2 stroužky, tofu bílé kostky, shoyou – sójová omáčka na pokapání, sojanéza několik pl
Předpečený plát potřeme slabě naředěným rajčatovým protlakem a jemně posypeme provensálským kořením a nadrobno nasekaným česnekem. Na to po celé ploše nastrouháme bílé tofu a rovnoměrně a opatrně ho pokapeme shoyou. (Pokud budete příliš kapat na jedno místo, bude pak příliš slané.) Polévkovou lžící klademe na tofu podušený špenát (místy – množství podle vlastního vkusu a chuti). Pokapeme sojanézou (sójová majonéza) a asi 10–12 minut dopékáme ve vyhřáté troubě (pozor na těsto, aby nezůstalo ze spodu polosyrové). Pizzu opatrně nakrájíme na 8 částí s pomocí velkého nože (spíš tlakem shora než taháním nože, abychom nepoškodili vzhled pizzy).
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.