Tofu pizza (nekynutá) s mladou cibulkou
mladá cibulka se zelenou natí 5–6 ks, olej 1 pl, voda 4 pl, sůl
Cibuli udusíme na oleji a vodě (asi 5 minut) pod pokličkou, nakonec osolíme.
rajčatový protlak 1 malá konzerva, provensálské koření na posypání, česnek 3 stroužky, tofu bílé 1/2 kostky, shoyou sójová omáčka na pokapání, sojanéza několik pl
Předpečený plát potřeme slabě naředěným rajčatovým protlakem a jemně posypeme provensálským kořením a nadrobno nasekaným česnekem. Na to rovnoměrně po celé ploše nastrouháme bílé tofu a opatrně ho pokapeme shoyou (upozornění před přílišným vykapáním na jedno místo – shoyou je slané). Polévkovou lžící klademe na tofu podušenou cibulku (pravidelně a po celé ploše). Pokapeme sojanézou (sójová majonéza) a asi 10–12 minut dopékáme ve vyhřáté troubě (pozor na těsto, aby nezůstalo ze spodu polosyrové). Pizzu opatrně nakrájíme na 8 částí s pomocí velkého nože (spíš tlakem shora než taháním nože, abychom nepoškodili vzhled pizzy).
Stejným způsobem můžeme připravit pizzu za použití jiných druhů zeleniny (v páře uvařená brokolice, podušená a na kostičky nakrájená paprika, na kolečka nakrájená rajčata, podušená kopřiva ochucená česnekem apod.).
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.