Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pizza 'Made in home'

Kvásek: voda vlažná 5 pl, sušené aktivní droždí 1 čl, mouka 2 čl, sůl špetka

Do vody přidáme ostatní suroviny a zlehka prstem zamícháme. Necháme na teplém místě nakynout.

Těsto: celozrnná mouka pšeničná 1 š (1 š = 1,4 dl), jáhlová mouka 1 š, sůl 1/3 čl, cukr přírodní 1,5 čl, nakynutý kvásek celý, voda vlažná necelé 3/4 š, hladká mouka na pomoučení podle potřeby

Suché komponenty smícháme a přidáme ostatní. Vypracujeme hladké těsto polotuhé konzistence a necháme je nakynout na teplém místě. Po nakynutí těsto prohněteme a rovnoměrně roztáhneme na vymaštěném okrouhlém plechu na pizzu. Necháme nakynout a místy propícháme vidličkou. Pak je zapečeme ve vyhřáté troubě (asi 5 minut), vyjmeme z trouby a na předpečené těsto dáme náplň.

Náplň: rajčata střední velikosti 2 ks, česnek 2–4 stroužky, cibule 1/2 menší, solčanka 1 čl, cukr přírodní 2 čl, jablečný ocet 1,5 čl, brambory uvařené 1 středně velká, bazalka čl, oregano čl, olej 1 čl

Všechny suroviny dáme do mixéru a umixujeme do polohladka. Umixovanou náplň rovnoměrně rozetřeme (všechno nebo část – podle uvážení) na předpečené těsto. Na povrch těsta pokládáme nakrájenou cibuli, rajčata, olivy černé vypeckované nakrájené na kolečka a sterilovanou kukuřici. Můžeme posypat nastrouhaným uzeným tofu. Takto připravenou pizzu pečeme asi 12–15 minut ve vyhřáté troubě. Pizza je dostatečně propečená ze spodu i zevnitř.

Trochu jiná pizza bez živočišných produktů nám otevře nové možnosti přípravy a dodá inspiraci k vlastní tvořivosti. Pizza je dobře propečená se zapečenou náplní, která se při krájení neroztéká.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 2809
Datum: 30. 9. 2010