Fazole a hrách na srdce
Ti, kteří si luštěniny nejvíce oblíbili, měli rovněž nižší krevní tlak i nižší hladinu celkového cholesterolu, rovněž měli nižší pravděpodobnost diagnózy hypertenze a cukrovky.
Luštěniny jsou výborným zdrojem rozpustné vlákniny, která snižuje celkový cholesterol i LDL („špatný“) cholesterol a zlepšuje citlivost na inzulín. Současně obsahují málo sodíku a hodně draslíku, vápníku a hořčíku – což je kombinace, která je dávána do souvislosti se snížením rizika srdečního onemocnění. Folát, který se v luštěninách v hojnosti nachází, zřejmě snižuje hladinu homocysteinu, což je látka, která zvyšuje riziko srdečního onemocnění. Výsledky studie jsou založeny na zpracování dat a lékařských vyšetření od více než 9600 Američanů, kteří na začátku studie netrpěli srdečním onemocněním.
Archives of Internal Medicine 2001;161:2573-2578