Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Fazole a hrách na srdce

Výsledky nové studie napovídají, že saturování stravy luštěninami, jako jsou fazole či hrách, dokáže snížit riziko srdečního onemocnění. Vědci uvádějí, že muži a ženy, kteří jedli luštěniny aspoň čtyřikrát týdně, měli o 22% nižší riziko koronární nemoci srdeční v průběhu devatenácti let než ti, kteří konzumovali luštěniny jenom jednou týdně.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Studie

Ti, kteří si luštěniny nejvíce oblíbili, měli rovněž nižší krevní tlak i nižší hladinu celkového cholesterolu, rovněž měli nižší pravděpodobnost diagnózy hypertenze a cukrovky.

Luštěniny jsou výborným zdrojem rozpustné vlákniny, která snižuje celkový cholesterol i LDL („špatný“) cholesterol a zlepšuje citlivost na inzulín. Současně obsahují málo sodíku a hodně draslíku, vápníku a hořčíku – což je kombinace, která je dávána do souvislosti se snížením rizika srdečního onemocnění. Folát, který se v luštěninách v hojnosti nachází, zřejmě snižuje hladinu homocysteinu, což je látka, která zvyšuje riziko srdečního onemocnění. Výsledky studie jsou založeny na zpracování dat a lékařských vyšetření od více než 9600 Američanů, kteří na začátku studie netrpěli srdečním onemocněním.

Archives of Internal Medicine 2001;161:2573-2578

Počet přečtení: 4726
Datum: 18. 1. 2005