Fazolové hamburgery
Na středně vysokém ohni zahřejeme olej a 5 minut smažíme cibuli a česnek. Přidáme zelenou papriku a znovu opékáme do měkka. Vmícháme mletou papriku, kmín, sůl a pepř a znovu vše lehce orestujeme.
Rozmačkáme (nebo mixérem rozmixujeme) asi polovinu fazolí. Zeleninový mix z pánve přimícháme k fazolím, rozmačkaným i celým. Přidáme strouhanku, kečup a sójovou omáčku a všechno promícháme.
Vypracujeme těsto a vytvoříme z něj koule velké jako dlaň, které potom stlačíme na placičky vysoké asi 5 centimetrů. Smažíme na oleji 5 minut z každé strany.
Vložíme do housky s listem salátu, rajčetem a trochou sojanézy, kečupu nebo hořčice. Placičky můžete také oddělit papírem na pečení a zmrazit v sáčku.
Strčte tyhle baculaté karbanátky do ciabatty nebo si je dejte k zeleninové příloze. U karbanátků nezná kreativita meze, tak se nebojte zaměnit černé fazole třeba za červené, pohrát si s kořením nebo použít strouhanku místo ovesných vloček.
Z kuchařky Martiny Čermákové Veg mňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo nakladatelství PLOT v roce 2011.