Fruktóza a tuk ve vztahu k tračníku
Poznatky ze dvou nezávislých studií ukazují, že jak fruktóza, tak tuky v potravě mohou přispívat k syndromu podrážděného tračníku. Tímto onemocněním strádá asi 15 procent obyvatelstva (v USA). Příznaky se liší, patří mezi ně průjem, nadýmání a zácpa. Příčina často není známá.
Rubrika: Další nemoci
| Typ článku: Studie
Vědci z University of Iowa zjistili, že 30 až 58 procent pacientů s podrážděným tračníkem, zejména ti z nich, kteří trpěli průjmem, nedokáže tolerovat fruktózu. U těch pacientů, kteří významně omezili množství fruktózy ve stravě, došlo k významnému zlepšení stavu.
Ve druhé studii zjistili výzkumníci z Mayo Clinic, že pacienti s podrážděným tračníkem anebo dyspepsií konzumovali větší množství tuku a menší množství sacharidů ve stravě.
Počet přečtení: 4298
Datum: 26. 10. 2006