Hořčík brání tvorbě kamenů
W. Cramer popsal, že nedostatek hořčíku ve stravě laboratorních zvířat přinášel ukládání vápníku do ledvin. Ještě předtím se podařilo jinému vědci vyvolat u krys tvorbu močových kamenů podáváním stravy s nízkým obsahem hořčíku. Po krátkém období užívání jedné kapsle oxidu hořečnatého (250 mg hořčíku) denně, se u skupiny dobrovolníků s předchozím výskytem ledvinových kamenů žádné další kameny nevyskytovaly.
U diabetických pacientů v komatu a u pacientů, kterým jsou podávána diuretika, se často vyvine nedostatek hořčíku. Na listině kandidátů jsou také chroničtí alkoholici, protože alkohol zvyšuje vylučování hořčíku močí.
Rodale zjistil, že konzumace vařené červené řepy zbarvuje stolici do červena, to však neplatí, když je řepa snědena syrová. Po podávání dolomitu, což je doplněk hořčíku a vápníku, již nebyla stolice zabarvena po konzumování červené řepy do červena. Zdá se, že hořčík podporuje střevní flóru, takže tělo dokáže vstřebat více živin.
Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".