Hořčíku se dnes ve stravě nedostává
Hořčík se nachází hojně v zelenině, a to zvláště v zeleném chlorofylu. Je zřejmé, že hořčík je společně s dalšími minerály odstraňován při procesu mletí mouky a její další rafinace, např. pšenice ztrácí během tohoto procesu prakticky veškerý hořčík.
V mléku se hořčík skoro nenachází. Zdá se, že mléko navíc obsahuje nějaké složky, které brání využití hořčíku. Calciferol, tedy syntetický vitamín D, má tendenci vázat hořčík. Mléko obsahuje hodně calciferolu, tím se problém ještě zvětšuje. V této podobě váže vitamín D hořčík desetkrát více než v přirozené formě v oleji z rybích jater.
Krokem k léčení nedostatku hořčíku je tedy snížit spotřebu mléka, a to zvláště u dětí, anebo zvýšit příjem potravin, které obsahují hodně hořčíku. Nejenom, že maso, vejce a mléčné výrobky obsahují jen málo hořčíku, čím více bílkovin konzumujeme, tím větší množství hořčíku je potřebné, aby se tyto bílkoviny metabolizovaly.
Hořčík je důležitým katalyzátorem v mnoha enzymatických reakcích, zvláště v těch, které souvisejí s produkcí energie.
Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".