Hořčík pomáhá srdci a snižuje vysoký krevní tlak
Strava s vysokým obsahem hořčíku dokázala u krys zabránit rozvoji aterosklerózy. Když byly asi stovce pacientů s koronárním srdečním onemocněním podávány injekce síranu hořečnatého do svalu, došlo jenom k jednomu úmrtí, v porovnání s předchozím rokem, kdy ze 196 pacientů, kterým byly podávány běžné léky proti srážení krve, zemřelo plných šedesát lidí.
Dr. Mildred Deeligová uvádí, že existuje přímý vztah mezi množstvím hořčíku ve stravě a schopností vyhnout se vysokému krevnímu tlaku. Podle jejích výpočtů se ve stravě průměrného Američana nedostává asi 200 mg hořčíku denně oproti optimálnímu množství, které by měl každý zkonzumovat pro optimální zdraví.
Hořčík je velmi citlivý na teplo a snadno se ničí rafinací potravin. Lidé, kteří konzumují syrové a nerafinované potraviny by jej měli mít dostatek.
Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".