Hořčík posiluje zuby
Je to hořčík, a ne vápník, který stojí v pozadí tvrdé zubní skloviny, která dokáže odolat kazu. Ať užíváte jakákoliv množství vápníku, pokud se nedostává hořčíku, vytváří se jenom měkká zubní sklovina. Pokud je sklovina příliš měkká, nedokáže odolat působení kyselin.
Hořčík působí jako enzym nebo katalyzátor, který urychluje reakce, anebo jako lepidlo, které váže vápník a fluor ke tvorbě kostí. Bez hořčíku jsou tyto minerály nepoužitelné. Tak mléko, které je bohaté na tyto dva minerály, ale chudé na hořčík, působí proti hořčíku, což vede k zubnímu kazu. Bakterie z výrobků obsahujících cukr produkují kyselinu mléčnou, která rozpouští vápník obsažený v zubní sklovině. Mléko je potravinou, která vyvolává tvorbu většího množství kyseliny mléčné než jakákoliv jiná potravina.
Dr. Baronet vypracoval studii vodních zdrojů v okrese Deaf Smith a v okrese Dallas ve státě Texas, aby zjistil, jaký má účinek obsah minerálů na kvalitu zubů. Zjistil, že voda v okrese Deaf Smith obsahovala dvakrát více hořčíku, jednu šestinu vápníku, více jódu a fluóru než voda v okrese Dallas. V důsledku těchto faktů měli lidé žijící v okrese Deaf Smith mnohem lepší zuby než lidé žijící v okrese Dallas.
Zjistil současně, že za lepší kvalitu zubů neodpovídá vyšší obsah fluóru, ale vyšší obsah hořčíku. Vysoký obsah vápníku v okrese Dallas vyžadoval větší přísun hořčíku, než byl k dispozici. Podle jeho názoru by bylo mnohem lepší pro prevenci zubního kazu doplňovat stravu obyvatel okresu Dallas hořčíkem a ne fluórem, jak se dělo.
Z knihy Gunthera B. Pauliena, Ph.D. „The Divine Philosophy and Science of Health and Healing".