Jáhly se zeleninou a červenou fazolí
Den předem namočené fazole důkladně propláchneme a vaříme doměkka asi 25 minut (případně déle). Scedíme a necháme pod pokličkou v hrnci dojít.
Jáhly důkladně propláchneme horkou vodou, zalijeme 600 ml vody a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň na polovinu a na mírném plameni vaříme 8 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme stranou dojít. Občas odklopíme a zlehka promícháme vidličkou, jáhly by měly být pěkně sypké.
Cuketu a papriku nakrájíme na středně velké kostky, přendáme na plech, polijeme olejem, posypeme bylinkami a dáme péct na 15 minut zprudka do trouby (při 180 stupních C). Cibuli nakrájíme na hrubší kousky a osmahneme zprudka na oleji. Přidáme protlak a krátce osmahneme. Zalijeme drcenými rajčaty, přidáme sůl, cukr, utřený česnek, část oregana a krátce povaříme, aby se spojily všechny chutě.
Nakonec přisypeme uvařené fazole, jáhly, zeleninu, odstavíme z plotny a vše zlehka promícháme. Posypeme oreganem.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.