Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pikantní jáhly s Jidášovým uchem a kadeřávkem

Skvostná inspirace k použití jáhel v domácí kuchyni. Tentokrát v pikantním rizotu s houbou, která je důležitou kulinářskou lahůdkou asijské kuchyně.
|
Typ článku: Recepty

Sušené houby se doporučují před vařením namočit, opětovnou hydratací nabydou na objemu, tak pozor při dávkování. Vodu z uvařené boltcovitky (Jidášovou ucho) nevylévejte, obsahuje spoustu léčivých látek.

200 g jáhel, 15 g sušeného Jidášova ucha, 4 stroužky česneku, 4 lžíce sezamového oleje, 1 menší cibule, 1 malá červená paprika, 1 lžička mletého chilli, 100 g kadeřávku, olivový olej, jarní cibulka, mořská sůl

Jáhly spaříme vroucí vodou, scedíme, zalijeme 800 ml vody, lehce osolíme a vaříme pozvolna asi 10-12 minut, dokud se voda nevyvaří, občas promícháme.

Jidášovo ucho zalijeme vroucí vodou a necháme ½ hodiny nabobtnat. Poté přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Houby scedíme, vývar uschováme. Houby nakrájíme na proužky, kořínky odřízneme.

Kadeřávek očistíme, nakrájíme na menší kousky, polijeme olivovým olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 180oC a pečeme do křupava asi 6 minut.

Na sezamovém oleji osmahneme nahrubo nasekaný česnek do růžova, přidáme najemno nakrájenou cibuli, papriku a opět restujeme. Zalijeme 400 ml vývaru z hub i s houbami, přidáme chilli, lehce osolíme a 2 minutky podusíme. Vsypeme uvařené jáhly, kadeřávek, posypeme najemno nakrájenou jarní cibulkou. Na talíři můžeme posypat i praženým sezamem.

Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress

Počet přečtení: 158
Datum: 11. 9. 2025