Jak je možné, že pouhé dvě živiny – vláknina a tuk – hrají údajně tak důležitou roli při vzniku rakoviny?
V tlustém střevě se působením bakterií část žlučových kyselin mění na karcinogenní látky a čím déle jsou tyto látky v kontaktu se stěnou střevní, tím větší podráždění mohou vyvolat.
A nyní přichází vláknina. Pokud naše strava obsahuje málo vlákniny, trvá to tři až sedm dní, než zbytky potravy projdou celou délkou tlustého střeva. Vláknina se přitom ve střevě chová jako mycí houba – pomáhá zvyšovat objem střevního obsahu a to vyvolává zvýšenou aktivitu střev. Při vysokém podílu vlákniny ve stravě to trvá zbytkům potravy pouze 24 až 36 hodin, než projdou celou délkou tlustého střeva.
Vláknina tak pomáhá tlustému střevu dvěma způsoby. Za prvé se zkracuje čas, po který nejrůznější dráždivé látky mohou působit na stěnu střevní, a za druhé se snižuje koncentrace těchto látek vzhledem ke značné absorpční schopnosti vlákniny.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu