Jak je možné, že v posledním století došlo k tak závažným změnám ve skladbě stravy?
Naši prarodiče neznali dlouhé regály plné překrásně zabalených potravin, které nabízejí v místním supermarketu a kterým výrobce udělal nákladnou reklamu. Ani je na každém rohu nelákala restaurace nebo rychlé občerstvení.
Základem jejich stravy bylo zrno – ať už zrno pšenice nebo jiných obilovin, které navíc byly pěstovány ve značném nadbytku. V rodině se jedla čerstvě uvařená jídla a silné krajíce vlastního, doma upečeného chleba. Připravovaly se nejrůznější obilné kaše, jedlo se hodně rýže, těstovin, kukuřice spolu s fazolemi, bramborami, ovocem a zeleninou. Tato zdravá, na vlákninu bohatá jídla tvořila téměř 53 procent denního příjmu energie.
Časy se ale mění. A výrazně se změnila i chuť. Teplá ovesná kaše byla nahrazena bílým rohlíkem s máslem a čajem. Oběd dnes tvoří přesolený hamburger s přeslazenou limonádou. A večeři, tu si pokud možno koupíme již hotovou, zmraženou. Stačí ji ohřát v mikrovlnné troubě. Mezi hlavními jídly pak pojídáme bramborové lupínky či koblihy, které znovu zapíjíme limonádou. Zdravá, výživná jídla dnes představují pouze 22 procent celkového denního energetického příjmu, zatímco konzumace tuků se téměř zdvojnásobila a spotřeba cukru se zvýšila o 140 procent.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu