Jak uspořit čas i námahu
Moje odpověď zní: „Je - a není." Můžeme stát nad hrncem 3 hodiny a vařit pšenici do měkka (v lepším případě ji budeme neustále míchat nebo podlévat, v horším případě se stejně nakonec připálí). Nebo můžeme nasypat a nalít všechno do jednoho (speciálního) hrnce a bez jakékoli další péče si po určité době přijít pro hotové jídlo. K tomu nám slouží například tlakový hrnec.
„Rychlý hrnec" (tlakový hrnec)
Vaření pomocí tlaku není novinkou. Vynalezl je již v roce 1681 Francouz Denis Papin. Modernější technologie nabízejí bezpečné a neproblematické vaření s vynaložením poměrně krátké doby a bez zvláštní péče ze strany kuchaře.
Pochopitelně v tlakovém hrnci nevařím denně a také v něm nechystám jen dvě porce polévky. Ve zdravé kuchyni jej však efektivně využijeme na vaření většího množství:- obilovin- luštěnin- sójového mléka apod.V případě, kdy vařím „na sklad" (tj. že uvařené suroviny rozdělím do kelímků a uložím v mrazničce), přidávám k obilovinám a luštěninám pouze sůl bez jiného ochucení. Pokud však připravuji jídlo k okamžité konzumaci, přidávám také ostatní složky jídla včetně ochucení, cibule apod. Vaření v tlakovém hrnci nám šetří čas a pomůže uvařit obiloviny a luštěniny do skutečně měkké konzistence.
„Pomalý hrnec" (slow cooker)
Používání „pomalého" hrnce má stejný důvod jako používání „rychlého" hrnce - a tou je úspora času. Docela vám rozumím, pokud se vám to zdá nelogické. Nesmíme to však posuzovat pouze podle času nutného pro přípravu jídla od začátku vaření až po jeho dokončení. Pro mne je důležitější celkový čas strávený v kuchyni, který bych mohl využít jinak.
Svoji kancelář mám asi 30 metrů od svého bytu. Ráno u snídaně se rozhodneme, co budeme obědvat, a hned nato vložíme suroviny potřebné k přípravě jídla do „pomalého hrnce" (včetně ochucení, cibule apod.) a zalijeme je patřičným objemem vody. Pohybem kolečka doprava uvedeme hrnec do chodu. Protože i moje manželka pracuje poblíž, domluvíme si setkání na 13. hodinu. V určený čas přijdeme domů a... nabereme si hotový oběd. Je to velice snadné.
Musíme však být smířeni s tím, že v jídle nebudeme mít zvlášť na oleji osmahlou cibulku, udělanou zásmažku (nakonec při zdravém vaření to ani není nutné) a nebudeme mít tři čtyři druhy různých jídel na talíři. Lehce si připravíme třeba husté zeleninové polévky s bramborem, luštěninové polévky nebo jídla z luštěnin, dušená zeleninová jídla, jídla na způsob rizota se zeleninou (z různých druhů obilovin), pilaf, hašé apod.
Ve volný den si můžete dát vařit jídlo, odejít na nákup do supermarketu nebo se jít projít do lesa a po návratu sinaservírujete teplé jídlo.
Ještě lépe můžeme tento způsob vaření využít na přípravu snídaní. Večer před spánkem si vyberu jednu z obilovin (špalda, kamut, pšenice, jáhly, pohanka apod.) nebo výrobek z obilí (kroupy, kernoto, bulgur) a nasypu ji do pomalého hrnce. Přidám hrozinky (na oslazení), malinko přisolím, zaliji vodou a hrnec zapnu. To celé mi trvá asi 2 minuty. Ve vědomí, že nemusím v noci vstávat, abych zamíchal obsah hrnce nebo jej vypnul, uléhám ke klidnému spánku. Ráno po vypití vody a ranní hygieně usedáme ke stolu, kde na nás již čeká (nepřipálená) zdravá obilná kaše. Stačí přidat ovoce, ořechy nebo zálivku. Dobře vím, že na přípravu rychlé snídaně existují také „instantní" obilné mouky na výrobu kaší. Doba přípravy je stejná. Zkuste však porovnat biologickou hodnotu! Je nesrovnatelná.
Kromě již uvedených výhod mohu v pomalém hrnci efektivně vařit všechny luštěniny a obiloviny... a to vždy překrásně do měkka.
Tlakový hrnec je možné koupit přibližně od 600 Kč v závislosti na objemu. Jsou však k dostání i mnohem dražší hrnce od značkových firem.
Tlakový „pomalý hrnec" můžete koupit asi od 1 500 Kč, což je cena za kvalitní nerezový hrnec bez speciálních možností. Některé firmy ho však prodávají za nekřesťanské peníze (viděl jsem jej i za 11 tisíc), snad asi proto, že je to zajímavá novinka a že se najdou lidé, kteří za to ty peníze dají. Nenechejte se touto cenou odradit a hledejte přístupnou cenu a solidní firmu. Občas se pomalé hrnce objeví za velice výhodnou cenu v bazarech s odůvodněním: „nevhodný dárek".
Mraznička
Mrazničku dnes najdete téměř v každé domácnosti. Proto si dovolím poradit při účelu jejího využití. Obiloviny nebo luštěniny, uvařené do měkka v„rychlém" nebo „pomalém" hrnci, rozdělíme do vhodných, nejlépe malých plastových kelímků, které uzavřeme a uložíme v mrazničce. V případě potřeby si můžeme kdykoli vybrat potřebné množství kelímků.
Často večer přeložím z mrazáku do lednice kelímek fazolí, sóji nebo cizrny, kde do rána rozmrzne. Fazole vložím do mixéru, přidám olivový olej, ochutím česnekem a solčankou a umixuji ponorným mixérem. Hned poté si mohu sednout ke snídani. Celý proces trvá asi 3 minuty. Pomazánku namažu na celozrnný chléb a přikusuji k němu zeleninu.
Jistě bychom mohli věnovat ty tři minuty třeba na otevření paštiky. Zkuste ale porovnat biologickou hodnotu a rozdíl účinků na naše zdraví! Výsledek je již předem jasný. Stejným způsobem můžeme připravit pomazánky i z předem zmražených obilovin.
Další možností je příprava obilovin na způsob sladkých kaší zmražených, předem uvařených obilovin. Vzhledem k tomu, že obiloviny vařím pouze s trochou soli, je možné je využít jak na slano (jako přílohu nebo základ jídel typu rizota), tak na sladko. Do hrnce vlijeme trošku vody a přidáme od večera rozmraženou obilovinu. Kaši pod pokličkou prohřejeme, případně osladíme. Při podávání můžeme přelít sladkou zálivkou z ořechů nebo ozdobit ovocem. Celý proces tepelné úpravy obiloviny trvá asi 4 minuty. Mohu je věnovat třeba na přípravu něčeho zdánlivě pohodlnějšího, zkuste ale porovnat zdravotní dopad této varianty s jinými možnostmi. Pokud vymyslíte něco zdravějšího a rychleji připravitelného, rád se s tím seznámím. Napište mi váš recept, prosím. Jestliže však na nic lepšího nepřijdete a čtyři minuty ráno pro vás nejsou hodně, dejte svému zdraví šanci. Ušetříte... a to nejen peníze.
Někdo může namítat, že jíst jídlo z mrazničky také není ideální variantou. Souhlasím s vámi. Já mám také svoji představu o ideálu. Ale když ideál nejsem schopen naplnit, hledám metodu, která se tomuto ideálu může co nejvíce přiblížit. Mražením potravina ztrácí asi 10 % své biologické hodnoty v závislosti na druhu. Kdybych nevyužíval tuto metodu, tak při časovém vytížení (které tíží většinu z nás) bych byl odkázán na polotovary, instantní výrobky a produkty rychlého občerstvení, přičemž by biologická hodnota mých jídel byla několikanásobně nižší.
I kdybych se stravoval zdravě (s využitím poměrně rychlých kaší z obilných mouk či müsli), rozhodně bych nedokázal získat pro své zdraví tolik co z přirozeně připravovaných jídel. Proč? Už tím, že mouka není čerstvě namletá, ztrácí velké množství biologicky aktivních látek. Narychlo zalité müsli bývá sice chutné, ale k tomu, aby byly obiloviny v organismu dobře využity, potřebují mnohem delší tepelnou úpravu. I tato metoda je však ze zdravotního hlediska vhodná, pokud nemáme jinou možnost. Můj způsob řešení však nabízí možnost konzumovat co nejideálnější stravu (dokonale uvařené obiloviny v tom nejpřirozenějším stavu) i v době, kdy máme jen málo času k přípravě jídla, přičemž z celkové její biologické hodnoty ztrácím (pouze) 10 %. Mnozí fandové zdravé výživy na západě používají tyto kuchyňské pomocníky nejen proto, že tím chtějí podpořit své zdraví, ale také kvůli úspoře času a námahy.
Z knihy „Nevařte podle kuchařek", jejímiž autory jsou Roman a Halyna Uhrinovi. Knihu vydal Advent-Orion.