Jaká jsou současná doporučení ohledně hlavních složek stravy?
To jen my jsme měli doporučené dávky živočišných bílkovin, které se musely například bezpodmínečně dodržovat při školním stravování. V sedmdesátých letech nebyla již v žádné západoevropské zemi uváděna žádná potřeba živočišných bílkovin, žádné doporučené dávky pro živočišné bílkoviny tam dávno nepřežily.
V Československu však vysoké doporučené dávky živočišných bílkovin tvořily údajný základ zdravé výživy. Tak tomu bylo v období 1948 až 1989 a tyto doporučené dávky živočišných bílkovin přežily i po roce 1990. Naše oficiální učení setrvalo na názorech, které byly ve světě běžné v období krátce před a krátce po druhé světové válce.
Od druhé světové války dodnes dospěli ve všech zemích světa s vysokou úrovní vědy o výživě k tomu, že jako zdravé jsou označovány ty potraviny, při jejichž vysoké spotřebě je dobrý zdravotní stav a jako nezdravé jsou označovány ty potraviny, při jejichž vysoké spotřebě je špatný zdravotní stav. Kritériem tedy jsou výsledky šetření u lidí a pokusů se zvířaty. Ve všech otázkách výživy, v nichž v zahraničí důsledně používají tento princip, předkládám přesně stejné závěry, jako jsou závěry, které jsou jinde ve světě uznávány. Příčina je prostá - jak já, tak odborné komise v jednotlivých státech světa vycházíme ze zcela stejných údajů, ze souborů údajů publikovaných ve světové odborné literatuře. Jejich zpracování matematicko-statistickými metodami musí vždy vést ke stejnému výsledku.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu