Jaké jsou podklady pro tvrzení, že naše strava je v pozadí současného epidemického výskytu srdečního infarktu?
V průběhu druhé světové války byla většina Evropanů nucena významně změnit svůj způsob stravování. Místo obvyklého masa, vajec a mléčných výrobků se museli spokojit s poněkud asketicky laděným jídelníčkem sestávajícím z brambor, obilovin, fazolí, čočky, ředkví, mrkve, červené řepy a další zeleniny.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Poradna výživy
V souvislosti s tím byl pozorován dramatický pokles výskytu aterosklerózy, který trval několik let.
Od té doby byla provedena řada studií – na lidech i na zvířatech – a shromážděno množství informací. Výsledky prokázaly, že strava bohatá na živočišný tuk a cholesterol zvyšuje hladinu krevního cholesterolu a tím přispívá ke vzniku srdečních onemocnění. Strava s nízkým podílem živočišných tuků a cholesterolu naopak snižuje hladinu cholesterolu v krvi a tím brání rozvoji aterosklerózy. Tato strava je dokonce schopná rozpouštět aterosklerotické pláty ve stěnách tepen.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.
Počet přečtení: 2746
Datum: 17. 4. 2009