Jaké jsou vedlejší účinky rychlých redukčních diet?
Organismus reaguje na náhlé snížení energetického příjmu stejně jako v případě akutního hladovění. Začne využívat vlastní svalovou hmotu jako zdroj bílkovin. Pečlivým měřením bylo zjištěno, že úbytek na váze pochází jak ze ztrát tukové, tak i svalové tkáně.
Je třeba být opatrný! Ačkoli máte dojem, že jste zhubli např. již 6 kg, ve skutečnosti jste ztratili 2,5 kg tukové tkáně, 0,6 kg svalové tkáně a 2,9 kg vody.
Pokud chcete opravdu držet redukční dietu, je potřebné zajistit takový energetický příjem, který organismu poskytne dostatek bílkovin a sacharidů k prevenci ztrát svalové tkáně. Pro průměrnou osobu to znamená nejméně 840 kJ (200 kcal) pocházejících z bílkovin (to představuje 50 g bílkovin denně) a dalších 2500 až 3300 kJ (600-800 kcal) ve formě sacharidů. Organismus nedokáže využívat pouze tuk (nebo mastné kyseliny) jako jediný zdroj energie.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.