Jaké potraviny vám pomůžou snížit cholesterol?
Ve studii vypracované týmem ze Stanford University Prevention Research Center rozdělili vědci pokusné osoby do dvou skupin. Jedna dostávala běžně doporučovanou "nízkotučnou" stravu (méně než 30 % kalorií v podobě tuku), ve druhé byl kladen důraz na hojné zastoupení rostlinných potravin (zelenina, luštěniny a celozrnné obiloviny). Po čtyřech týdnech se ukázalo, že v první skupině došlo k poklesu "špatného" LDL cholesterolu o 7 mg/dl, zatímco ve druhé skupině byl dosažený pokles 14 mg/dl, tedy dvakrát tak větší.
Chcete-li tedy co nejefektivněji snížit svoji hladinu cholesterolu, nesnažte se jen snížit množství tuku ve stravě, ale zařaďte do svého jídelníčku i rostlinné potraviny, které obsahují hodně živin, jako je zelenina, čerstvé ovoce, celozrnný chléb a cereálie či luštěniny (fazole, hrách, čočka, cizrna a sójové boby).