Jako prevence srdečních onemocnění se doporučují rostlinné oleje. Je to správné?
V naší stravě došlo k závažné změně, když se začaly výrazně preferovat polynenasycené rostlinné oleje. Již od roku 1942 však vědci zjišťují, že tuky, zvláště polynenasycené tuky, napomáhají rozvoji rakoviny u zvířat.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Poradna výživy
Je dobře známo, že polynenasycené tuky snižují hladinu krevního cholesterolu tím, že se cholesterol vylučuje z těla do tlustého střeva. Krysy na stravě obsahující cholesterol a polynenasycené oleje mají nižší výskyt aterosklerózy, ale více rakoviny tlustého střeva než krysy krmené stravou obsahující cholesterol a nasycené tuky.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 3446
Datum: 3. 8. 2011
Mohlo by vás zajímat
Tipy, jak minimalizovat spotřebu olejůJe lepší konzumovat rostlinné oleje a ztužené tuky než máslo či sádlo?Rostlinné oleje – méně infarktů, více rakoviny tlustého střevaČasto se setkáváme s tvrzením, že třeba do salátů je třeba přidat trochu oleje, aby se mohly využít vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Jak to je?