Rostlinné oleje – méně infarktů, více rakoviny tlustého střeva
Velká studie vypracovaná ve Wadsworth Veteran's Hospital, jejímž cílem bylo určit prospěšné účinky stravy obsahující značné množství polynenasycených tuků v prevenci srdečních onemocnění, zjistila menší výskyt srdečních onemocnění, ale vyšší výskyt rakoviny tlustého střeva u experimentální skupiny s významným přísunem rostlinných olejů.
Rubrika: Rakovina
| Typ článku: Rady lékaře
Neměli bychom se nechat odradit od úsilí držet svůj příjem cholesterolu pod kontrolou dosud nevysvětleným vztahem mezi nízkou hladinou krevního cholesterolu a výskytem rakoviny tlustého střeva, který se objevil v pouhých pár studiích.
Konference sponzorovaná National Institute of Health v roce 1981 nezjistila žádný vztah příčiny a následku mezi nízkou hladinou cholesterolu a rakovinou tlustého střeva a jednomyslně doporučila snížení příjmu cholesterolu potravou v zájmu prevence infarktu a předčasné aterosklerózy.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 3935
Datum: 8. 8. 2011
Mohlo by vás zajímat
Tipy, jak minimalizovat spotřebu olejůJe lepší konzumovat rostlinné oleje a ztužené tuky než máslo či sádlo?Jako prevence srdečních onemocnění se doporučují rostlinné oleje. Je to správné?Často se setkáváme s tvrzením, že třeba do salátů je třeba přidat trochu oleje, aby se mohly využít vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Jak to je?