Jarní pilaf
Rýži propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a přivedeme k varu. Ztlumíme a pozvolna vaříme asi 40 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme dojít.
Sójový granulát zalijeme nad povrch vroucí vodou, přidáme polévkové koření a necháme nabobtnat. Asi po 15 minutách vodu slijeme, přidáme zázvor a utřený česnek. Zamícháme a necháme chvíli odležet stranou.
Na pánvi s rozehřátým olejem zlehka osmahneme na malé kostičky nakrájenou papriku. Přisypeme granulát a několik minut restujeme. Poté vsypeme koření a opět zlehka orestujeme. Mírně podlijeme vodou, přidáme natrhaný špenát, mladý hrášek a 5 minut dusíme.
Vsypeme uvařenou rýži, část nasekané jarní cibulky, natrhaný koriandr a promícháme. Dle potřeby osolíme a na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou, nasekaným koriandrem a sezamem.
Pilaf je v podstatě orientální druh rizota, který se vaří v mnoha zemích. V tomto pokrmu se můžeme setkat jak s rýží, tak třeba s pšeničným bulgurem. Já jsem si suroviny mírně pozměnil.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.