Jarní salát z fenyklu, špenátu a černé quinoi s grapefruitem
120 g černé quinoi, 1 menší fenykl, 2 hrstky špenátu, ½ avokáda, 1 růžový grep, malá červená cibule, malá hrstka pražených piniových oříšků, mletý barevný pepř, mořská sůl
Dresink: 2 pl plnotučné hořčice, 1 pl olivového oleje, 1 pl panenského medu, šťáva z limety nebo citrónu
Quinou zalijeme jedenapůlnásobkem vody a přivedeme k varu. Ztlumíme a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Přiklopíme a necháme 20 minut dojít. Vsypeme do mísy a necháme vychladnout.
Grep oloupeme a vykrájíme malé měsíčky. Cibuli, avokádo, fenykl a špenát nakrájíme na kousky. Vše přidáme do mísy s quinoou, zastříkneme limetkou, osolíme, opepříme a promícháme. V misce spojíme všechny suroviny na dresink. Salát naservírujeme na talíř a pokapeme dresinkem. Posypeme opraženými oříšky.
Z webových stránek Greenwayfood Petra Klímy, šéfkuchaře restaurace Country Life v Praze Dejvicích.