Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Je na místě dělat si starosti s vyčerpáním půdy a souvisejícím nedostatkem vitaminů a minerálů v potravinách?

Lidé si často dělají starosti s kvalitou potravin vyprodukovaných současným zemědělstvím a potravinářským průmyslem. Mají obavu, že může docházet k nedostatku minerálů, protože zemědělská půda je již vyčerpaná a neobsahuje dostatek nezbytných minerálů.
|
Typ článku: Poradna výživy

Podobné obavy se týkají ztrát vitaminů během dlouhodobého skladování či vaření. Existuje několik důvodů, proč není nutné dělat si s těmito věcmi těžkou hlavu.

Zaprvé: rostliny si musí vytvářet vitaminy a shromažďovat minerály pro svůj vlastní růst. Má-li tedy rostlina být dostatečně zdravá, aby dokázala vyrůst, být sklizena a dorazit do obchodu s potravinami, musí v ní být tyto nezbytné živiny přítomny.

Od přehnaných starostí by měla dále ulevit skutečnost, že většina z nás konzumuje širokou škálu potravin z řady geografických lokalit s půdami různého minerálního složení. Pokud snad dojde k určitému nedostatku některé živiny u jedné potraviny, měla by jej nahradit plodina pocházející z jiné lokality. Moderní mrazírenské a skladovací metody jsou z hlediska konečného množství vitaminů mražených potravin výhodnější než přeprava potravin na velké vzdálenosti.

A konečně, vitaminy a minerály se nevyskytují v rostlinných potravinách pouze v nepatrných množstvích. Těmito živinami doslova překypují a poskytují tak dostatek prostoru pro ty situace, kdy potravina není konzumována za nejideálnějších podmínek anebo kdy určitý člověk může mít větší potřebu těchto látek. Konzumování široké škály co nejčerstvějších potravin dokáže nabídnout i nejstarostlivějšímu člověku největší množství a největší pestrost těchto nepostradatelných mikroživin.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2359
Datum: 21. 3. 2012