Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jednoduché cukry mohou mít vliv na HDL cholesterol

Ve studii, které se zúčastnilo 55 žen po menopauze (s nadváhou či obezitou) se ukázalo, že lidé, kteří přecházejí na nízkotučnou stravu, mívají často tendenci nahrazovat tuky jednoduchými cukry (cukrem), které se nacházejí zejména v pekárenských výrobcích a rafinovaných potravinách.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Studie

Tím u nich sice dojde k žádoucímu poklesu celkového cholesterolu (v uvedené studii po 10 týdnech na doporučené dietě American Heart Association o 8 %) a „špatného“ LDL cholesterolu (o 6 %), ale současně i ke snížení „dobrého“ HDL cholesterolu (o 16 %). Předpokládá se, že nízká hladina HDL cholesterolu je jedním z rizikových faktorů nemocí srdce a cév u žen.

Vědci z University of Baltimore zdůrazňují, že to ovšem v žádném případě neznamená, že by se měli lidé přecházející na nízkotučnou stravu vyvarovat ovoce (které také obsahuje jednoduché cukry) či zeleniny.

Journal of the American Dietetic Association 2002;102:52-57

Počet přečtení: 4057
Datum: 23. 12. 2006