Jíst či nejíst? Někdo raději rezignuje.
Vedoucí studie na 1750 obyvatelích státu Washington, dr. Pattersonová, uvedla, že „čím negativnější a zmatení lidé jsou z našich výživových doporučení, tím spíše budou konzumovat tukem nabitou potravu, které se nedostává ovoce a zeleniny“.
Takové chování bylo pozorováno zejména u mužů, u starších lidí a u těch, kteří neměli vysokoškolské či středoškolské vzdělání. Např. 43% respondentů uvedlo, že „je již unavuje poslouchat, co by jíst měli a co ne“ a více než 25% se domnívá, že „konzumování nízkotučné potravy zbavuje jídlo požitku“. Na druhé straně téměř 80% odpovídajících uvedlo, že si dělá starosti s množstvím tuku ve stravě a 76% souhlasilo s tím, že by na potravinách s vysokým obsahem tuku mělo být varování.
Dr. Pattersonová uvedla, že i přes někdy vzájemně si odporující zprávy z oblasti výživy „základní informace zůstává stále stejná - jíst pestrou stravu s množstvím ovoce, zeleniny a rostlinných potravin a nízkým množstvím živočišných produktů a rafinovaných potravin“.
Journal of the American Dietetic Association 2001;101:37-41