Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jíst či nejíst? Někdo raději rezignuje.

Potraviny, které jsou v tomto roce hity na „zdravotním trhu“, se mohou příští rok propadnout mezi zavrženíhodné. Příkladem může být známá debata máslo versus margarín. Podle odborníků z Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattlu mohou konfliktní dietní a výživové informace vést frustrované jedince k tomu, že vzdají svou snahu „být v obraze“ - a jedí méně zdravě.
Rubrika: Stravování
|
Typ článku: Studie

Vedoucí studie na 1750 obyvatelích státu Washington, dr. Pattersonová, uvedla, že „čím negativnější a zmatení lidé jsou z našich výživových doporučení, tím spíše budou konzumovat tukem nabitou potravu, které se nedostává ovoce a zeleniny“.

Takové chování bylo pozorováno zejména u mužů, u starších lidí a u těch, kteří neměli vysokoškolské či středoškolské vzdělání. Např. 43% respondentů uvedlo, že „je již unavuje poslouchat, co by jíst měli a co ne“ a více než 25% se domnívá, že „konzumování nízkotučné potravy zbavuje jídlo požitku“. Na druhé straně téměř 80% odpovídajících uvedlo, že si dělá starosti s množstvím tuku ve stravě a 76% souhlasilo s tím, že by na potravinách s vysokým obsahem tuku mělo být varování.

Dr. Pattersonová uvedla, že i přes někdy vzájemně si odporující zprávy z oblasti výživy „základní informace zůstává stále stejná - jíst pestrou stravu s množstvím ovoce, zeleniny a rostlinných potravin a nízkým množstvím živočišných produktů a rafinovaných potravin“.

Journal of the American Dietetic Association 2001;101:37-41

Počet přečtení: 3515
Datum: 21. 11. 2004