Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jóchanan (Pán je milostivý)

Vůdce Izraelců, kteří nebyli odvedeni do Babylónu. Jeremjášův současník. – Jeremjáš 40-43.
 

Značná část běžného izraelského obyvatelstva do Babylónu odvedena nebyla. Noví vládci jmenovali správcem judských měst Gedaljáše. Gedaljáš považoval za rozumné uznat babylónskou nadvládu a vytěžit z toho maximum. Někteří však s tímto názorem nesouhlasili. Jišmael, mnohem radikálnější vůdce, se postavil do čela vzpoury proti Gedaljášovi, při které byl Gedaljáš zabit. K moci se dostal Jišmael, ale ne na dlouho. Jóchanan, který Gedaljáše nahradil, se obával, že se Babylóňané pomstí za vraždu Gedaljáše, který byl jejich pověřencem, proto se rozhodl uprchnout do Egypta. Považoval to za nejbezpečnější řešení. Proti tomuto plánu se důrazně postavil prorok Jeremjáš. Nebyla to Boží vůle.

Co děláme, když čelíme velkým obtížím? Snažíme se z toho vytěžit maximum? Zpanikaříme a způsobíme si další problémy? Nebo utečeme? I když tato poslední možnost vypadá nejlákavěji, útěk je obvykle znakem slabosti – zvláště pokud je jasné, že by to přineslo velmi nejistou budoucnost.

Většina z nás čas od času prožívá vážné problémy, někdy i dlouhodobé. Možná jsme si je způsobili sami. Pokud se ocitneme v takovéto situaci, musíme se snažit čestně ji zhodnotit a pokusit se najít nejlepší řešení. Víme, že Bůh je obrovským zdrojem síly. Nikdy však nechce, abychom před svými problémy utíkali. S jeho pomocí je dokážeme vyřešit.

Nebeský Otče, pomoz nám, abychom neutíkali před problémy, ale věřili, že Ty jsi zdrojem inspirace a síly i tehdy, když se zdá, že všechno jde proti nám.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 15
Datum: 13. 7. 2024
Jitřenka
červenec 2024
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Odebírat emailem