Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Penina (která má bujné vlasy)

Jedna ze dvou Elkánových manželek. Druhou manželkou byla Anna, Samuelova matka. – 1. Samuelova 1.
 

Ten, kdo čte příběh o Penině poprvé, možná má tendenci ji litovat. Jak bylo v té době zvykem, Elkána měl více než jednu ženu. Kromě Anny si vzal za ženu také Peninu. A jak tomu bylo v případě mnoha manželství, kde měl muž více manželek, výsledkem byla žárlivost. Všichni jasně viděli, že Elkána upřednostňuje Annu. Bylo to zjevné, například když šel s rodinou do svatyně v Šílu na výroční svátky obětovat. Anně dal dvakrát tolik než Penině. Automaticky nás napadne: Jak mohl být Elkána tak necitlivý?

Situaci ještě více komplikovalo to, že Penina porodila několik dětí, zatímco Anna nemohla otěhotnět – dokud zázrak neukončil její trápení. Penina toho využívala jako záminku k tomu, aby se své sokyni neustále vysmívala. Čteme, že Annu doháněla až k slzám (1S 1,7). Ve skutečnosti měla více důvodů k závisti Anna, protože Hospodin „uzavřel její lůno“ (v. 5). Penina se nedokázala smířit s tím, že se musí spokojit s druhým místem v Elkánově srdci.

Příběh o Elkánovi a jeho dvou ženách dokládá, že ignorovat ideál ráje (společný život jednoho muže a jedné ženy) znamená přivodit si řadu problémů. Zároveň ukazuje, jak si mohou lidé, kteří žijí v těsné blízkosti, dělat navzájem život nesnesitelným. Žárlivost dokáže zcela otrávit lidské životy. Tento příběh ukazuje, jak obtížné je někdy smířit se s tím, že věci v životě se nevyvíjejí vždy tak, jak bychom si přáli. Žárlivost celou situaci ještě více ztěžuje.

Nebeský Otče, pomoz mi zbavit se jakékoli žárlivosti. Pomoz mi přijmout věci takové, jaké jsou!

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 22
Datum: 17. 10. 2024
Jitřenka
říjen 2024
POÚTSTČTSONE
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Odebírat emailem