Kalorie zhoršují pálení žáhy
Lidé, kteří trpí pálením žáhy, bývají často varování před tučnými jídly. Podle dr. Penaginiho z Milánské univerzity, jim však uposlechnutí této rady nutně nemusí přinést úlevu - i když nízkotučná strava má jinak samozřejmě desítky prospěšných účinků.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Dr. Penagini se totiž domnívá, po prostudování několika studií zabývajících se tímto tématem, že je to spíše nadbytek kalorií v jídle, který vyvolává tento chronický stav, kdy se žaludeční kyselina dostává do jícnu (mimochodem, bylo prokázáno, že časté pálení žáhy souvisí s vyšším výskytem rakoviny jícnu).
Skutečností však zůstává, že jídla s nadbytkem tuků a jídla s nadbytkem kalorií jsou často jedna a tatáž. Gram tuku obsahuje 9 kalorií, zatímco gram sacharidů nebo bílkovin obsahuje 4 kalorie. Jídla, která obsahují hodně tuku mívají tedy proto často i hodně kalorií.
European Journal of Gastroenterology and Hepatology 2000;12:1343-1345
Počet přečtení: 5655
Datum: 19. 11. 2004