Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kamut - má více minerálů než ostatní obilí a přijatelnější lepek

Kamut je něco jako šlechtic mezi pšenicí. Je však lépe stravitelný. Dokonce i jeho lepek je «hodný». Ne že bych si troufla říci, že jej mohou i nemocní celiakií, ale lidé s poruchami vstřebávání lepku ho snášejí lépe než ostatní obiloviny – obsahuje totiž málo gliadinu, který ne každý snáší. Kamut ho má méně dokonce než pšenice špalda, která je taky lépe snášena než ostatní obilí.
Rubrika: Obilniny
|
Typ článku: Encyklopedie

Kamut, podobně jako ostatní obiloviny, je třeba večer namočit a druhý den pozvolna vařit doměkka, až zrno začne pukat. Trvá to dost dlouho – asi tak půldruhé hodiny.

Můžeme z něj dělat pomazánku: do mixéru dáme šálek uvařeného obilí, lžíci oleje, lžíci sójové omáčky, tři lžíce kečupu, špetku koření do mletých mas, špetku koriandru, jeden stroužek nakrájeného česneku, špetku majoránky, hrstku vlašských oříšků. Rozmixujeme do polohladka. Mažeme buď na topinky, tousty, nebo na rozpůlené rohlíky, které dáme do trouby zapéci. Doporučuji také přidat aspoň trochu kamutové mouky do směsi, z níž si pečeme chleba. Bude hodnotnější nutričně i chuťově.

Kamut má ořechovou příchuť. Je v něm hodně nenasycených mastných kyselin. A co je důležité, obsahuje hodně selenu, zinku a hořčíku, což ocení ti, kdo pamatují na protirakovinnou prevenci. Kdo má rád takový ten «polystyren», ve zdravých výživách už je k dostání i z kamutu.

Je to prastará obilovina. Její zrna našli archeologové v egyptských pyramidách a tak prý se podařilo pěstování kamutu znovu obnovit. Je to vůbec možné? Jestli ano, tak je to jedině dobře. Kamut prý ve staroegyptštině znamená «duše země».

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 5256
Datum: 1. 12. 2020

Mohlo by vás zajímat

Kamut - prapůvodní obilí