Kdo vydrží, ten vyhraje
Již dlouho se ví, že příliš mnoho tuku ve stravě, a zvláště příliš mnoho nejškodlivějších druhů tuků, může způsobit rozvoj srdečního onemocnění. Snížení obsahu nasycených tuků je jedním z klíčových opatření pro zdravý jídelníček.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Britští vědci nedávno procházeli data ze 27 studií, které zahrnovaly celkem více než 30 tisíc dospělých osob. Zjistili, že když došlo ke snížení příjmu tuků, výsledkem byl pokles úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění o 9% a šestnáctiprocentní pokles výskytu infarktu a mozkové mrtvice.
Vědci zjistili, že prakticky veškerý prospěch, který byl snížením obsahu tuků v potravě dosažen, byl zaznamenán u studií, které trvaly 24 měsíců či déle. Ve studiích, které trvaly méně než dva roky, se projevil pouze málo statisticky významný prospěšný účinek. Tato nová zpráva tedy nejen jasně ukazuje, že má smysl činit změny ve stravě, navíc připomíná, že je důležité, aby změny byly dlouhodobé a trvalé.
British Medical Journal
Počet přečtení: 3156
Datum: 1. 3. 2005