Kdybych jen věděla dřív, než jsem dostala rakovinu, jak jsou tuky a estrogeny důležité. Mohou mi tyto informace být nějak užitečné ještě i teď?
Další důležitou skutečností, o které byste měla vědět a která se týká vztahu příčiny a následku mezi stravou a vznikem rakoviny prsu, je to, že matky obvykle učí dcery, jak vařit a která jídla mít v oblibě. Studie ukazují, že když u vás došlo ke vzniku rakoviny prsu v tak raném věku, riziko, že touto nemocí onemocní vaše dcery, je téměř dvojnásobné než u běžné populace.
Riziko u dcer a také u sester ženy, která onemocněla rakovinou prsu, může být za jistých okolností až padesátiprocentní. Část zvýšeného rizika onemocnění rakovinou prsu spadá na vrub větší genetické náchylnosti k tomuto onemocnění. Větší část tohoto rizika je však pravděpodobně, podobně jako u mnoha dalších „rodinných“ nemocí, předávána dětem výchovou a rodinnými stereotypy, v kterých děti vyrůstají.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob