Kedlubna - zdroj vitaminů a minerálů, pěkně křupavá, to je dobrota!
Kedlubny, zvláště když trochu přezrají, nemusíme jen syrové – dobré jsou i zadělávané: kedlubny nakrájíme na hranolky nebo na plátky, podusíme, podlejeme, ochutíme, zaprášíme moukou, necháme povařit. Kedlubny z «normálního» trhu a kedlubny z prodejny s biopotravinami vypadají zhruba stejně, kromě toho ty z trhu jsou levnější, ale měli byste vědět, že kedlubny obsahují i dusičnany. A ty hnojené chemicky jich s největší pravděpodobností budou mít víc. A to už by ta kedlubna nemusela mít jen pozitivní účinky…
Budete-li uvažovat o tom, co je drahé a co ne, možná byste uvítali výsledky jednoho výzkumu o ekologickém chovu. Jedny slepice dostávaly obyčejné krmivo, ty druhé ekologicky pěstované. Těm «bioslepicím» stačilo k nasycení mnohem méně krmiva – kvalitní potravou si doplnily všechny potřebné látky a «daly pokoj». Dámy, jsme snad méně důležité než slepice?!
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.