Klíčem ke zdravému srdci je zdravá strava
V první studii, které se zúčastnilo více než 84 000 žen ve věku 34 až 59 let a více než 42 000 mužů ve věku 40 až 75 let (všichni účastníci studie byli zdravotníci), se ukázalo, že i minimální přídavek ovoce či zeleniny do stravy dokázal snížit riziko srdečního onemocnění o 4 %. Nejúčinnější byly v tomto ohledu špenát, kapusta a brokolice anebo pomeranče či grapefruity. Potvrdil se tedy ochranný účinek zejména zelené listové zeleniny a těch druhů ovoce a zeleniny, které obsahují hodně vitamínu C.
Ve druhé, malé studii – 22 mužů se čtyři týdny živilo stravou bohatou na nasycené tuky (běžná západní strava) a pak přešli na 28 dní na stravu s nízkým obsahem tuku a cholesterolu – se ukázalo, že strava bohatá na obiloviny, ořechy, zeleninu a ovoce a chudá na maso snižovala hladinu celkového i LDL („špatného“) cholesterolu. Strava typická pro Středomoří navíc i chránila před poškozením buňky, které vystýlají stěny cév.
Annals of Internal Medicine 2001;134:1106-1114, 1115-1119