Klíčovou ingrediencí Středomořské stravy by mohla být vláknina
Lidé, kteří se živí stravou typickou pro obyvatele Středomoří, se dožívají vyššího věku a mají nižší výskyt srdečního onemocnění. Co však stojí v pozadí až magických účinků tamního jídelníčku? Skupina španělských vědců se domnívá, že je to množství vlákniny ve stravě.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Výzkumníci zjistili, že ti Španělé, kteří měli ve stravě nejvíce vlákniny, měli o 86 % nižší riziko infarktu než lidé, kteří měli vlákniny ve stravě nejméně. Závěry vycházejí z porovnání skupiny 171 pacientů po infarktu se vzorkem obyvatel, kteří infarkt neprodělali.
Roli hrála v tomto ohledu zejména pravidelná konzumace ovoce v množství alespoň 250 gramů denně. Ve Španělsku se ovoce jí běžně jako moučník po hlavním jídle.
European Journal of Clinical Nutrition 2002;56:715-722
Počet přečtení: 3308
Datum: 25. 2. 2007