Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Klíčovou složkou úspěchu Středozemní stravy je možná vláknina

Lidé, kteří se živí tzv. Středozemní stravou, se dožívají vyššího věku a mají nižší výskyt srdečního onemocnění – co jsou ale magické ingredience jejich jídelníčku? Množství červeného vína? Množství omega-3 mastných kyselin nalézajících se v rybách?
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Studie

Anebo je to, jak nyní uvádějí španělští vědci, spíše velké množství vlákniny ve stravě zdejších obyvatel? Dr. Martinez-Gonzalez z Navarrské univerzity v Pamponě sledoval stravu skupiny španělských obyvatel a zjistil, že ti z nich, kteří měli nejvyšší spotřebu vlákniny, měli o 86% nižší riziko srdečního infarktu než ti, kteří jedli nejméně vlákniny.

Europ J of Clin Nutrition 2002;56:715-722

Počet přečtení: 3374
Datum: 5. 7. 2005